1165369367374002
top of page
ondertekenen convenant_jerry opier_edited.jpg

WE KUNNEN NIET IEDEREEN EEN KANS GEVEN, MAAR IEDEREEN KAN WEL IEMAND EEN KANS GEVEN

“Kansen bieden, kansen krijgen en kansen zien. Durven geven, durven delen en durven doen." Dat klinkt simpel, maar het is niet eenvoudig in onze huidige manier van leven om anders te kijken. Er was een moment in mijn leven dat ik ging beseffen dat het allemaal begon met een simpel iets: een kans. Het was tijd om dát door te geven.

 

Ik kom uit de wereld van reclame en heb mijn talent lange tijd ingezet om mensen te laten begeren en te consumeren wat ze eigenlijk niet echt nodig hebben. Om ideaalbeelden te vormen die niet bestaan. Ik wil nu mijn talent inzetten om andere dezelfde kans te geven die ik ook heb gehad. Ik heb zelf mogen ervaren wat het kan brengen als je van iemand een kans krijgt. Een kans om te ontdekken en mogelijkheden te ervaren. Het heeft mij meer gegeven dan ik had durven dromen.

Ooit was ik, net als iedereen, zoekende naar antwoorden. Wat wil ik en wat is mijn plek in deze wereld? Omdat mijn wereld beperkingen gaf in inzichten, reikte mijn scope enkel tot de straten waar ik leefde en de mensen om mij heen. Ik wist niet wat er in de wereld te koop was en mijn creativiteit zag ik als onrust. Kansen leken beperkt en mijn motivatie was ver te zoeken. Het gevolg was dat ik besloot om te stoppen met mijn opleiding en te gaan werken. En op mijn allerlaatste schooldag, liep ik iemand tegen het lijf die mijn wereld compleet zou veranderen. Hij gaf mij een kans om in zijn bedrijf te komen werken. Om vertrouwen in mezelf te ontwikkelen, om andere mensen te ontmoeten en om te leren van zijn kennis en ervaring. Dat werkte inspirerend en ik werd uitgedaagd. Ik zag weer mogelijkheden en kreeg weer vertrouwen in de toekomst. Ik ging studeren, maakte snel carrière in de reclamewereld en mocht daarbij de halve wereld bezoeken. Mijn leven was veranderd, mijn inzichten waren verruimd en mijn creativiteit kreeg een plek. En ik realiseerde mij dat dit allemaal begon bij die ene persoon die zonder transactie of eigenbelang mij een kans wilde geven.

 

Ik begon mij af te vragen of ik iets kon terug geven. Wat als we ‘delen’ zouden kunnen toevoegen aan de definitie van ‘hebben’? Wat als we ‘geven’ dan een begeerte kunnen laten worden? Het begint volgens mij bij het besef dat iedereen een onderdeel is van jouw leefwereld en dat je gelukkiger wordt door samen het verschil te maken. Dat geld een middel wordt en geen doel. Dat juist delen van momenten, kennis, kunde, middelen en jezelf goed voelen het doel wordt. Het klinkt eenvoudig, maar onze wereld bestaat nog steeds uit eenzijdige transacties: “voor wat hoort wat”, “Eerst zien dan, geloven”. Dat is niet goed of fout, maar de vraag is tegen welk winstoogmerk? Volgens mij moeten we heel even terug naar het besef wat ons nou ook alweer mens maakt. Want het enige wat ons onderscheidt van andere levensvormen is compassie. Oftewel betrokkenheid voelen en daar verantwoordelijkheid in nemen. In de wereld van nu zie ik nog steeds een kans om iets in gang te zetten. En dat is dat samen delen, geven en doen een balans wordt van win-win. Verantwoordelijkheid nemen, zodat anderen kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen. Inzichten verruimen en inspireren. Winst wordt een balans tussen pakken wat je nodig hebt en wat je kunt teruggeven.

 

Het leven heeft mij kansen gegeven, kansen laten pakken en nu is het moment om dat terug te geven. Ik besloot BANK15 te starten waar mensen kansen kunnen krijgen, pakken en geven. Met het doel om te ervaren wat het oplevert wanneer je een kans krijgt, pakt of geeft. Ontwikkelen en experimenteren en te ontdekken samen met anderen. Het moet leiden tot het besef dat een kans je leven kan veranderen. Wij willen meer mensen in hun kracht zetten - met als resultaat gelukkige mensen. Zo maken we het leven leuker en zullen de dialogen tussen mensen ook positiever zijn. Waardoor we muren kunnen afbreken en bruggen kunnen bouwen tussen mensen. Te beroepen op het oerbegrip compassie. En op deze manier bijdragen aan een fijnere leefwereld.

Maar, het moet commercieel, want alleen dan kan het een duurzaam model worden. Ik geloof namelijk in een wereld waarin we met z'n allen kunnen bijdragen zonder in te hoeven leveren op onze eigen behoeftes. Dat we leren enkel te ‘pakken’ wat we nodig hebben. En dat hoeven niet alleen je primaire behoeftes te zijn. Wensen en dromen horen nou eenmaal bij het leven. Maar alleen dan kunnen we samen verder komen en aan nieuwe generaties een voorbeeld stellen.

 

Ik streef naar positieve verandering in combinatie met zakelijk succes. Een missie om het ideaal een levensvorm te geven voor hen die het verschil willen maken. Een business om het verschil te maken. Ik geloof, ik heb vertrouwen en ik zal zien.

Jerry Opier

bottom of page