instagram reeks 2.0 CB.png
textielmuseum-logo-groen.png

OPEN CALL: DESIGN CONTEST

LONG LIVE FASHION

 

OPEN CALL: DESIGN CONTEST

LONG LIVE FASHION

 

Een ontwerpwedstrijd op het gebied van duurzaam modedesign voor aanstormend talent

OVER DE DESIGN CONTEST

De Design Contest wordt gelanceerd in aanloop naar de tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’. Deze expositie opent 25 september 2021 voor publiek. De tentoonstelling is een samenwerking van het TextielMuseum met ontwerpers Christien Meindertsma, Harm Rensink / New Order of Fashion en het Tilburgse Wolkat, bedrijf voor circulaire textielrecycling. De expositie zoomt in op de vraag hoe we een circulaire keten van textiel kunnen realiseren, in het bijzonder als consument en ontwerper. Hoe gaan we om met kleding? Hoe kunnen we repareren en hergebruiken? Uitgangspunt voor de Design Contest is de vraag: Hoe kun je als ontwerper post-consumer textiel transformeren tot duurzame mode?

 

In de Design Contest worden jonge ontwerpers uitgedaagd om een verrassend en draagbaar kledingstuk of een kledingset te ontwerpen van post-consumer textiel. De twee winnende ontwerpen worden in de textiele ‘microfactory’ van de tentoonstelling vervaardigd door studenten van het ROC Tilburg, School voor Mode. Bezoekers kunnen voor een kleine bijdrage kiezen voor de realisatie van een ontwerp van de winnaars van de Design Contest, naast ontwerpen van Christien Meindertsma.

 

Het textiel waarmee de ontwerpen vervaardigd worden komt van Wolkat, bedrijf voor circulaire textielrecycling. Zij zamelen post-consumer textiel uit kledingcontainers in, sorteren het op kleur en kwaliteit en verwijderen ritsen, labels en knopen, totdat enkel het pure textiel overblijft. In de ‘microfactory’ van de tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’ krijgt dit textiel een nieuw leven als fashion item.

 

​DE OPDRACHT

 

Ontwerp een duurzaam kledingstuk of een kledingset gemaakt van post-consumer textiel. Kom in je ontwerp tot een voorstel hoe afgedankte textielproducten een tweede leven kunnen krijgen als kledingstuk met een hoge designwaarde. Ook internationale ontwerpers zijn van harte welkom om deel te nemen aan de Design Contest. Let er wel op dat de winnaars 3 september 2021 geacht worden om aanwezig te zijn in het TextielMuseum (de reiskosten zijn voor eigen rekening).

 

Bedenk hierbij dat je ontwerp uitgevoerd moet kunnen worden met gevarieerd textiel dat in een kledingcontainer wordt aangetroffen.

 

AANLEVERSPECIFICATIES & CRITERIA

  • Het ontwerp is volledig gemaakt van post-consumer textiel. Je kunt hierbij denken aan afgedankte kledingstukken, maar ook aan voeringstoffen, bedlinnen, gordijnen, theedoeken, et cetera.

  • Je levert een beschrijving van het concept (max. 300 woorden), een ontwerptekening en 3 duidelijke foto's van het prototype van het kledingstuk of de kledingset (op een model gedragen) aan.

  • Inhoud van het concept: beschrijf hierin het idee achter het ontwerp en doe een aanbeveling over welke soort post-consumer textiel als basis kunnen dienen voor de uitvoering van je ontwerp.

  • Houd er rekening mee dat het ontwerp geschikt moet zijn voor allerlei lichaamsvormen en maten.

  • Knopen, ritsen, labels en patches vormen een probleem bij de recycling van textiel. Denk in je ontwerp na over een oplossing voor de toepassing van knopen en ritsen.

  • De twee winnende ontwerpen worden tijdens de Kick-off dag op 3 september in gesprek met de ROC studenten omgezet in een goed uitvoerbaar ontwerp.

  • Houd in je ontwerp rekening met de uitvoerbaarheid en maakbaarheid van het kledingstuk of de kledingset.

 

PAK JE KANS EN DOE MEE

 

Droom je ervan dat mensen jouw duurzame ontwerp dragen? En heb je altijd al een keer willen exposeren in een tentoonstelling? Doe dan mee aan de Design Contest 2021! Stuur uiterlijk 30 mei, jouw ontwerp, concept met motivatie (max. 300 woorden) en 3 foto’s van het prototype (op een model gedragen) in via bovenstaand formulier.

 

Op 7 juni wordt via een persoonlijk bericht bekendgemaakt welke vijf makers tot de shortlist behoren. De jury gaat met de vijf ontwerpers van de shortlist in gesprek op 9 juni. Op basis daarvan worden op 1 juli ook via een persoonlijk bericht de twee winnaars bekendgemaakt. Alle ontwerpers die niet geselecteerd worden krijgen ook een persoonlijk bericht.

 

De shortlist en de winnaars worden alle vijf onder de aandacht gebracht via de social mediakanalen van BANK15 en het TextielMuseum. Daarnaast worden zij uitgenodigd voor de VIP-opening van de tentoonstelling op 24 september.

 

WINNAARS

 

De twee winnende ontwerpen krijgen een plek in de tentoonstelling en worden in de microfactory van de tentoonstelling vervaardigd. De twee winnaars worden extra uitgelicht in een videoportret dat tevens te zien zal zijn in de tentoonstelling. Ook ontvangen de winnaars een honorarium van €600 en ieder vervaardigd kledingstuk wordt voorzien van een label met de (merk)naam van de ontwerper.

 

Daarnaast vindt er voor de winnaars op 3 september een kick-off dag plaats in het museum, samen met de ROC studenten en experts.

 

JURERING

 

Alle ingezonden ontwerpen worden beoordeeld door een vakjury, bestaande uit:

Suzan Rüsseler – Conservator TextielMuseum

Harm Rensink – Ontwerper / Artistiek directeur New Order of Fashion

Marieke Flipse – Docent ROC Tilburg, School voor mode

Fenne Verhoeven – BANK15